כשניגשים לתחום של בחירת הגיטרה הראשונה יש מספר מאפיינים שבאים לידי ביטוי.
ראשית כל, ישנה התרגשות. הבטחה, פוטנציאל – מסתורין. כל כך הרבה שאינו ידוע, ועם זאת כל כך הרבה שאפשר לצפות. אולי אנחנו מדמיינים את עצמנו בתחילתה של קריירהֶ מוזיקלית, אולי פשוט מסוגלים לבדר את החבר’ה, ואולי אנחנו רק רוצים להביע את עצמנו מוזיקלית וליהנות ממה שהגופים שלנו יכולים להפיק דרך הכלי.
כל זה הוא בגדר תמימות – תמימות נהדרת, תמימות מתבקשת ואף נדרשת טרם התחלה של תחום חדש. ועם זאת, תמימות אינה חספוס ואינה ידע או הבנה. ואלו הם דברים שאנחנו מאוד יכולים להיתמך בהם כשאנחנו בוחרים את הכלי המוזיקלי הראשון שלנו, כשאנחנו אוספים את הגיטרה הראשונה שלנו, למתחילים.
כן, זה מרגש, כן זה כיף, כן זה נהדר ויש כל כך הרבה אפשרויות. ואיזו מהן מתאימה לנו? מה מתבקש שנבחר? מה מתאים לצרכים, לרצונות, לתהליך הלמידה ולמטרות שמתחשק לנו להגשים? אנחנו בספק אם אותו הכלי יספק את אותה הנאה והתאמה לכולם. לכן, הגיטרה המומלצת ביותר למתחילים היא זו שמתאימה לכל אחד מאיתנו באופן אישי – במיוחד בתחילת דרכו.
הבא נסקור אפשרויות שיכולות ליידע ולהעצים את בחירתנו המודעת בעת מעמד רכישת הגיטרה למתחילים שלנו.
קלות למידה והנאה מהתהליך
ראשית כל, אנחנו כנראה מתעניינים כעת בבחירת גיטרה מומלצת למתחילים פשוט כי אנחנו רוצים להתחיל לנגן. לנגן, וללמוד כיצד לנגן – וחלק מזה הוא תרגול, ותהליכי למידה שונים.
ככל שתהליכי הלמידה והתרגול שלנו יהיו קלים, מהנים ומספקים יותר – כך סביר שכוח הרצון שלנו יישא אותנו בבטחה לעבר התמדה יציבה ורציפה יותר בתרגולים ותהליכי למידה עתידיים בגיטרה – שכן התרגול הוא משמעותי ומהווה אבן בסיס ביכולת שלנו לבטא את עצמנו על גבי כלי מוזיקלי כזה או אחר, כל שכן גיטרה.
עכשיו, מה יאפשר לנו לגלות ולאפשר תהליכי למידה ותרגול קלים ומהנים?
ראשית כל, קלות התרגול.
עבור זה נציין שגיטרה קלאסית מספקת אלמנט שכזה, שכן עם הרכב מיתרים כשלה (3 מניילון, ו-3 מניילון מצופה מתכת) – האתגר הראשוני בנגינה ובפריטה על גיטרה, מוקל משמעותית. שכן מדובר בפעולה פיזית שמבקשת מאמץ, התמדה והסתגלות לכאב הראשוני. גיטרה קלאסית, כגיטרה ראשונית למתחילים – יכולה לסייע בתהליך ההסתגלות, בצורה שגיטרה חשמלית או אקוסטית לדוגמה, יכולה פחות – שכן מיתרי מתכת מלאים, יכולים להיות פחות נוחים ללחיצה, ולכן גם פחות נוחים להפקת צליל – תוך הנגינה.
בכך אמרנו 2 דברים, ראשית, שתהליך הלמידה והנגינה קל יותר כאשר משתמשים במיתרים שקל יותר לפרוט עליהם, וכמובן להצמיד אותם לצוואר הגיטרה (כפי שעושים עם יד שמאל, למי מאיתנו שמנגן איתה כך). שנית, שקל יותר להפיק צלילים מגיטרה שקל לנגן עליה, ובכך תהליך הלמידה מוקל ומפשוט עד מאוד, יותר מאשר אם היינו בוחרים גיטרה “מאתגרת” יותר ללמידה, כמו האקוסטית.
על זה גם ראוי להיאמר, שגיטרות אקוסטיות וחשמליות אכן יכולות “פתרון” טוב למתחילים – ועם זאת, ישנה דעה שאומרת שגיטרות באיכות גבוהה יותר, בתג מחיר גבוה יותר, מתאימות לאנשים שיודעים להפיק מהם את מה שהן יודעות, יכולות ורצות להציע – אנשים שיש להם כישורים מוזיקליים מפותחים למידה מסוימת, ולפיכך כנראה שאינם מתחילים, בכל מקרה.
לכן גיטרה חשמלית ואקוסטית, כנראה יהיו פתרון מותאם פחות לנגן המתחיל, מאשר גיטרה קלאסית.
בנוסף, גיטרה קלאסית מעצם טבעה, הפיזי, היא קלה ופשוטה יותר לנשיאה. לא דורשת מגבר, ואביזרים מיוחדים – ולכן מתאימה לנשיאה בנסיעות וכן הלאה אירועים – כמו גם זה מרמז על התאמתה לנגנים בסדר גודל “קטן” יותר, כמו ילדים. ואכן, ישנן גיטרות קלאסיות שיכולות להגיע בגדלים של עד רבע מן הגודל המקורי, של סוג גיטרה זה.
ישנם דברים רבים נוספים שנוכל להגיד על הנושא, גיטרות והתאמתן לנגנים מתחילים. ועם זאת, נסכם מאמר זה כן, עם המלצה שהיא גם הזמנה – להגיע למעמד הרכישה עם חבר טוב, מוזיקאי מומחה – שיודע את דרכו בתחום הגיטרות ויכול לספק דעת מומחה. תודה על קריאתך, בהצלחה במחקר ובבחירה.
מאמר זה נכתב על ידי יובל מלכה – גיטריסט ומפיק מוסיקלי עם נסיון של למעלה מ-20 שנים בתעשיית המוזיקה בישראל